Milieu Centraal waarschuwt dat asbestdaken al minstens dertig jaar oud zijn. ,,Dat brengt een hoog risico op verweren met zich mee.'' Asbest is onaangetast niet gevaarlijk, maar als het afbreekt, komen er kankerverwekkende vezels vrij. Gemeentes spreken van een omvangrijk probleem en roepen woningeigenaren op snel actie te ondernemen.
Het gaat om honderden, mogelijk duizenden schuurtjes die tot 1994 zijn gebouwd. Asbest werd voor die tijd op enorme schaal gebruikt, omdat het goedkoop en effectief was. Nu is dat niet meer toegestaan.
Asbestvezels zijn zo klein, dat ze tijdens het inademen tot diep in de longen kunnen doordringen. Ingeademde vezels kunnen daardoor uiteenlopende ziektes veroorzaken, zoals kanker in het longvlies. Daarvan is geen genezing mogelijk. Een andere ziekte die door asbest wordt veroorzaakt, is asbestose, een ernstige en chronische longziekte.
Vooral mensen die veel en langdurig met asbest hebben gewerkt, lopen risico. Voor anderen is het risico kleiner, maar toch is het verstandig snel in actie te komen, vindt Milieu Centraal. ,,Niemand wil asbest in zijn of haar leefomgeving'', zegt woordvoerder Anna Beth Smeltekop. ,,Toch steken veel mensen de kop in het zand. Ze zien op tegen de klus, maar die valt echt wel mee.''
Tot 35 vierkante meter mogen bewoners zélf het asbest verwijderen. Dat kost een paar honderd euro. Bewoners zijn wel verplicht dit te melden. Gemeenten kunnen helpen door een container neer te zetten voor de afvoer van het asbest. Voor grotere schuren is de inzet van een erkend bedrijf nodig. Dat kan al snel 2000 euro kosten. Gemeentes hopen toch dat mensen hun schuur snel aanpakken. ,,De uitspoeling van asbest naar bodem, riool en oppervlaktewater moet worden voorkomen'', waarschuwt Cees den Bakker van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Bron: BN De Stem