Informatie over asbest

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk mineraal dat gedolven wordt in asbestmijnen. Asbest is duurzaam en sterk, goedkoop en makkelijk te verwerken met andere materialen, heeft een groot isolerend vermogen, is hittebestendig, vochtbestendig en is bestand tegen logen, schimmels en zuren. 

Vanwege deze eigenschappen is asbest in veel toepassingen gebruikt, waaronder veel in de bouw. In Nederland gebeurde dit met name tussen 1950 en 1980. Daarna is vanwege het gezondheidsrisico de strijd tegen asbest begonnen. Sinds 1 juli 1993 is er een verbod in Nederland om asbest toe te passen of te verhandelen.

Neem contact op voor meer informatie.

Waar kan ik asbest aantreffen?

Asbest is in veel verschillende toepassingen gebruikt. Voor een duidelijk overzicht van vaak voorkomende toepassingen kunt u op de volgende link klikken: 

Is asbest gevaarlijk?

Bij het bewerken / beschadigen / verweren van asbesthoudend materiaal komt asbeststof vrij. Als dit stof door inademing in de longen terecht komt, is het lichaam niet in staat om dit te verwerken. Dat kan zich na langere tijd (10 tot 70 jaar!) openbaren in de vorm van longziekten: longkanker, asbestose, mesothelioom of pleurale plaques. Er is vastgesteld dat een persoon die vaker asbeststof ingeademd heeft, een grotere kans heeft om een asbestgerelateerde ziekte te krijgen. 

Maar ook een persoon die slechts een enkele keer asbeststof ingeademd heeft, loopt het risico om hierdoor ziek te worden. Bij het aantreffen van asbesthoudende of asbestverdachte materialen is het verstandig een specialist in te schakelen om te voorkomen dat u of uw omgeving een gezondheidsrisico loopt.

Neem contact op voor meer informatie.

Moet asbest verwijderd worden?

Het wetsvoorstel van de tweede kamer om asbesthoudende daken per 31 december 2024 te verbieden, is er niet doorgekomen bij de eerste kamer. Door de tweede kamer wordt nog wel gekeken hoe het laten verwijderen van asbestdaken gestimuleerd zou kunnen worden in de vorm van een nieuw verbod of middels een subsidieregeling.
N.B. bij een brandschade waarbij asbest is vrijgekomen, kunnen de asbestdeeltjes tussen de "brandpuinhoop" liggen en over een groot gebied verspreid liggen.

De kosten van de asbestsanering kunnen dan erg snel oplopen. Verzekeraars sluiten het dekken van schades als gevolg van asbest steeds meer uit. Het is verstandig uw polis goed na te lezen als u het risico niet wil lopen de asbestsanering bij brandschade zelf te moeten betalen.

Neem contact op voor meer informatie.

U heeft (mogelijk) asbest gevonden, wat nu?

Bij het vinden van asbestverdacht materiaal is het verstandig een specialist in te schakelen. Deze weet hoe hij om dient te gaan met asbest of asbestverdacht materiaal zodat er geen gezondheidsrisico ontstaat voor u, uw omgeving en het milieu. Wij helpen u graag verder met uw vragen.

Indien u een materiaalmonster beschikbaar stelt aan ons dat luchtdicht verpakt is, kunnen wij u melden of het een asbesthoudend materiaal betreft. Dit is financieel de aantrekkelijkste manier om met zekerheid vast te stellen of het een asbesthoudend materiaal betreft.

Indien het een asbesthoudend materiaal betreft dat u verwijderd wilt hebben, is een asbestinventarisatierapport vereist voor de asbestsanering. Via onze vaste partners kunnen wij tegen een aantrekkelijk tarief een asbestinventarisatierapport voor u verzorgen, indien gewenst op korte termijn.

Neem contact op voor meer informatie.

Wat moet er gebeuren als er asbest wordt verwijderd?

Het verwijderen van asbest is een specialistische klus waaraan veel regelgeving, toezicht en administratief werk verbonden is.

De eerste stap is het laten opstellen van een asbestinventarisatierapport. Dit is wettelijk verplicht voor het verwijderen van asbest. In het inventarisatierapport staat onder andere welk type asbest is aangetroffen, waar het is toegepast en het percentage asbest van het materiaal. Dit is van belang voor het treffen van veiligheidsvoorzieningen bij de verwijdering. Een inventarisatierapport kunnen wij vaak binnen enkele dagen tegen een aantrekkelijk tarief voor u verzorgen.

Vervolgens wordt het rapport in het LAVS (Landelijk Asbest Volg Systeem) gezet. Hierin wordt onder andere asbest en verwijderd asbest geregistreerd. Ook melden asbestverwijderingsbedrijven in het LAVS wanneer en waar asbest verwijderd wordt.

Controlerende organisaties, waaronder de Omgevingsdienst, de Inspectie SZW (arbeidsinspectie) en de Certificerende Instelling kunnen hierdoor onaangekondigde controles uitvoeren op asbestverwijderingswerkzaamheden.

De verplichte sloopmelding wordt gedaan bij de Omgevingsdienst van de gemeente. De sloopmelding dient minimaal vier weken voor het verwijderen van het asbest te worden ingediend.

Bij de start van de asbestverwijdering wordt begonnen met voorbereidende werkzaamheden en het treffen van veiligheidsvoorzieningen. Als alle veiligheidsapparatuur is geinstalleerd en het werkgebied is afgezet met waarschuwingsborden en -linten, wordt begonnen met de verwijdering van het asbest. Het asbesthoudende materiaal wordt luchtdicht verpakt en het werkgebied wordt grondig schoongemaakt. Het verpakte, asbesthoudend afval wordt afgevoerd.

Als laatste wordt er een onafhankelijk laboratorium ingeschakeld om het werkgebied te inspecteren en veilig te verklaren. Hiervan wordt een vrijgaverapport opgemaakt.

Het stortbewijs van het asbesthoudende afval en het vrijgaverapport worden in het LAVS gezet.

Neem contact op voor meer informatie.